Reklama
  • Piątek, 5 października 2012

    5 przepisów na zdrowe dania z ryb

Warto jeść ryby!

Zdjęcie

Patelnia cukiniowo-rybna /Smacznego
Patelnia cukiniowo-rybna
/Smacznego

Patelnia cukiniowo-rybna

  Składniki na 4 porcje:

Reklama

  • 800 g ziemniaków
  • sól
  • czerwona papryka
  • 2 cukinie (ok. 600 g)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 4 łyżki mąki
  • 350 ml bulionu warzywnego
  • 150 g śmietany kremówki
  • 6 łodyżek kopru
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 500 g filetu z ryby (np. łososia)
  • 25 g sklarowanego masła
  • natka pietruszki
  • plasterki cytryny do dekoracji.
Przygotowanie:

Ziemniaki obrać i gotować w osolonej wodzie ok. 20 minut. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, cukinię w plasterki. Warzywa przesmażyć na oleju, oprószyć 1,5 łyżki mąki. Wlać bulion i śmietanę. Zagotować i gotować jeszcze 2 minuty.

Koperek drobno pokroić i dodać do warzyw. Doprawić sokiem z cytryny, solą, cukrem i pieprzem. Filet pokroić na 8 części, doprawić sola i pieprzem. Obtoczyć w mące i smażyć na sklarowanym maśle  4- 5 minut. Ziemniaki odcedzić, odparować,  posypać pokrojona drobno natką pietruszki. Rybę podawać z ziemniakami i warzywami.

Czas przygotowania: 30 minut Jedna porcja zawiera: 2220 kJ/530 kcal


Smacznego

Zobacz również

  • Skład na 8 porcji: ● 4 filety ze śledzia typu matias, czerwona cebula, 100 g suszonej żurawiny, 2 ogórki kiszone, 6 grzybków konserwowych, 4 duże cytryny, sok z połówki cytryny, natka pietruszki,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.