Reklama
  • Środa, 14 grudnia 2011 (15:27)

    Aromatyczna ryba z pesto zapiekana w makaronowych gniazdkach

Wyjątkowo aromatyczne i zdrowe danie z łatwo dostępnych składników.

Zdjęcie

Ryba z pesto zapiekana w makaronowych gniazdkach   /Smacznego
Ryba z pesto zapiekana w makaronowych gniazdkach  
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 4 filety z dorsza bez skóry i ości,
- 1 mała cukinia,
- 1 cebula,
- 1 pęczek bazylii,
- 10 dag startego parmezanu,
- 3 - 4 łyżki tartej bułki,
- 1 puszka pomidorów pelati,
- 30 dag makaronu wstążki,
- - 2 ząbki czosnku,
-1 kostka bulionu warzywnego,
- 3 - 4 łyżki oliwy,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz;

Reklama

Przygotowanie:

Filety skropić sokiem cytrynowym, osolić, posypać pieprzem, odstawić na 30 minut do lodówki. W tym czasie cukinię i cebulę zetrzeć na tarce, podsmażyć na oliwie, aż wyparuje większość soku. Dodać posiekaną bazylię, tartą bułkę i parmezan (zostawić 2 - 3 łyżki do posypania). Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Wymieszać na jednolitą masę. Makaron ugotować al dente, osączyć.
Wysmarować oliwą 4 foremki do zapiekania. Z masy bazyliowej uformować 4 kulki i każdą zawinąć w filet. Zwinięte filety ułożyć pośrodku foremek. Wokół rozłożyć wstążki. Polać je pomidorami zmiksowanymi wraz z zalewą i pokruszoną kostką bulionową. Wierzch posypać parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiec przez 25 - 30 minut.

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 70 dag filetów z ryby (u mnie tilapia), 80 dag żółtej fasolki szparagowej, 2 pomidory, cebula, 1/2 pora, ząbek czosnku, 2 łyżki masła, sok z cytryny, łyżeczka przyprawy do ryb,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.