Reklama
  • Poniedziałek, 26 grudnia 2016 (08:00)

    Burgery rybne z natką

Składniki: 40 dag ziemniaków, 3 puszki (po ok. 18,5 dag) tuńczyka w sosie własnym, 1/4 pęczka natki, 1 jajko, 80 dag marchewki, sól, pieprz, 6 łyżek oleju słonecznikowego, 2 łyżki cukru, 1 łyżka mąki, 150 ml mleka, sok z 1 cytryny, rzeżucha (kiełki) i cząstki cytryny do dekoracji.

PRZYGOTOWANIE: ok. 45 minut

1. Ziemniaki obrać, gotować 20--25 minut w lekko posolonej wodzie. Odcedzić. Tuńczyka osączyć z zalewy, zemleć z jeszcze ciepłymi ziemniakami. Do masy dodać posiekaną natkę i wbić jajko. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dobrze wymieszać, uformować 8 owalnych kotlecików. Spłaszczyć je dłonią. Włożyć do lodówki.

Reklama

Marchewki obrać, zostawiając po kawałku natki. Gotować 3-4 minuty w posolonej wodzie. Odcedzić. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć marchewki, smażyć je 3 minuty.

Przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i posypać cukrem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150°C. Piec 5 minut.

2. Tłuszcz ze smażenia marchewki oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Wlać mleko i ok. 50 ml wody. Gotować, mieszając, aż sos zgęstnieje. Przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzać olej. Włożyć burgery. Smażyć 6 minut, przewracając. Burgery rybne serwować z marchewką polaną cytrynowym beszamelem. Udekorować rzeżuchą (kiełkami) i cząstkami cytryny.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże filety z ryby morskiej, sok wyciśnięty z cytryny , 1 duży por, 2-3 ząbki czosnku, 1 pęczek natki, 4 łyżki masła, 1 łyżeczka mielonej przyprawy do ryb, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.