Reklama
  • Środa, 8 października 2008 (15:17)

    Dorsz po grecku

Doskonały z ziemniakami lub pieczywem.

Zdjęcie

Dorsz po grecku /Smacznego
Dorsz po grecku
/Smacznego
Składniki na 6 porcji:

- 1 kg filetów z dorsza (lub innej morskiej ryby),

Reklama

- 2 marchewki,

- 1 duża pietruszka,

- pół średniego selera,

- 1 por,

- 3 cebule,

- 1 mały słoiczek (około 3 łyżki) koncentratu pomidorowego,

- 6-7 łyżek mąki,

- 1 jajko,

- sól,

- sok wyciśnięty z jednej cytryny,

- 2 łyżki słodkiej mielonej papryki,

- 2-3 ząbki czosnku,

- 1-2 listki laurowe,

- 2-3 ziarenka ziela angielskiego,

- 2-3 ziarenka czarnego pieprzu,

- olej do smażenia,

- kilka gałązek świeżego tymianku,

i natki do dekoracji

Przygotowanie:

Marchewki, pietruszkę i seler obierz, opłucz, pokrój w zapałkę. Por oczyść, potnij w plasterki. Cebule i czosnek obierz. Cebule pokrój w talarki, a czosnek posiekaj. W rondlu rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć pokrojone warzywa, mieszając smaż razem 5-6 minut.

Warzywa podlej niewielką ilością gorącej wody. Dodaj listek laurowy, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Przypraw solą oraz słodką papryką. Duś pod przykryciem około 10 minut. Warzywa wymieszaj z koncentratem pomidorowym, trzymaj w cieple.

Filety z dorsza opłucz, skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą i pieprzem. Podziel na porcje. Odstaw do lodówki na 30 minut. Roztrzepane jajko wymieszaj z łyżką wody. W mieszance zanurzaj kawałki dorsza, następnie obtaczaj je z obu stron w mące.

Na patelni rozgrzej pozostały olej, wkładaj porcje ryby, smaż na złoty kolor z obu stron. Przekładaj na ogrzany półmisek. Przykryj warzywami. Udekoruj świeżym tymiankiem i natką. Podawaj na gorąco z ziemniakami lub na zimno z pieczywem.

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 60 dag filetów ryb słodkowodnych np. leszcz, płoć, okoń, 10 dag ryżu,po 1 strąku papryki czerwonej, żółtej i zielonej, 2 garście świeżego szpinaku, 1 cebula, olej, 1 cytryna,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.