Reklama
  • Poniedziałek, 10 czerwca 2013 (15:04)

    Dorsz po włosku

Skład na 4 porcje: ● 600 g filetów z dorsza ● 4 łyżki bułki tartej ● 2 łyżki masła ● 250 g orzechów włoskich ● 2 cytryny ● 3 gałązki świeżego (lub łyżka suszonego) rozmarynu ● olej lub masło do wysmarowania formy ● 50 ml oliwy ● natka pietruszki ● 1 ząbek czosnku ● sól i pieprz do smaku ● ewentualnie 1 ostra papryczka

Rybę podajmy na zielonej sałacie karbowanej.

Reklama

1. Na patelni rozgrzewamy masło. Patelnię zdejmujemy z ognia, do stopionego masła dodajemy bułkę tartą, posiekane orzechy, sok i skórkę startą z jednej cytryny oraz połowę posiekanego rozmarynu i połowę natki pietruszki. Mieszamy.

2. Filety posolonego dorsza układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Rybę posypujemy orzechową panierką. Wstawiamy na 25 minut do rozgrzanego do 180ºC piekarnika.

3. Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z sokiem i skórką z drugiej cytryny, resztą rozmarynu i natki pietruszki i ewentualnie drobno posiekaną papryczką chili. Zalewamy oliwą, mieszamy. Sosem skrapiamy upieczonego dorsza.

Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji około 5,50 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 350 kcal Białko 15,1 g/ Tłuszcz 43 g/Węglowodany 38 g

Rewia
Więcej na temat:Platforma Obywatelska

Zobacz również

  • Składniki: 4 małe witlinki, wypatroszone (mogą być też: pstrąg, labraks, dorada) 2 cytryny, dokładnie umyte, 2 łyżki oliwy. Sos dziewiczy: łyżka nasion kolendry, 1/3 szklanki oliwy, 1 i 1/2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.