Reklama
  • Środa, 2 grudnia 2015 (10:05)

    Dorsz pod pierzynką z porów

Składniki na 5 porcji: 5 filetów z dorsza, 3 duże pory, sok z 1 cytryny, 7 łyżek masła, 4 łyżki mąki pszennej, 375 ml mleka, 5 dag startego sera żółtego, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Filety umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem. Włóż do lodówki na ok. 30 min. 

2. Z porów usuń wierzchnie liście, przekrój na pół, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój w półtalarki. Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła. Wrzuć pory, duś na średnim ogniu aż zmiękną. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 

Reklama

3. Do rondelka włóż 2 łyżki masła, roztop. Powoli wsypuj mąkę, całość energicznie mieszając trzepaczką, by nie było grudek. W następnej kolejności cienkim strumieniem wlej mleko. Cały czas mieszając podgrzewaj na średnim ogniu, aż sos zacznie gęstnieć. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

4. Żaroodporne naczynie posmaruj pozostałym masłem. Ułóż w nim filety z dorsza a na nich rozłóż uduszone pory. Całość polej przygotowanym sosem i posyp startym żółtym serem.

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw naczynie z rybą, piecz 20-25 min. Podawaj z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką.

Rada: Aby potrawa była mniej kaloryczna rybę rozłóż na kawałkach folii aluminiowej i przykryj uduszonymi porami. Zawiń i piecz w piekarniku.

Przygotowanie: 50 minut. Porcja: 350 kilokalorii

Świat & Ludzie
Więcej na temat:piekarnik | rada | z | P.O.D. | pory

Zobacz również

  • Składniki: 40 dag fileta z dorsza, 15-20 dag mrożonej mieszanki owoców morza (np. kalmary, krewetki i omułki), puszka mleka kokosowego, cebula, szczypiorek, 2 łyżki czerwonej pasty curry, sos... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.