Reklama
  • Piątek, 21 sierpnia 2015 (13:05)

    Dorsz pod ziołową skorupką

Składniki na 4 porcje: 4 filety z dorsza,  4 kromki chleba tostowego, 4-6 łyżek siekanej natki pietruszki, 1 cytryna, 4 łyżki masła, 1 łyżka oleju, sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 4 łyżki gotowego sosu pomidorowego.

1 Filety oczyścić, osuszyć. Skropić sokiem z połowy cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posmarowanym olejem i piec 10 minut w temp. 200°C.

Reklama

2 Masło i sok z pozostałej cytryny dokładnie zmiksować. Odkroić skórkę z chleba tostowego, miąższ utrzeć na tarce i dodać do masła. Doprawić wszystko ostrą papryką i połączyć z posiekaną natką. Masę ziołową nałożyć na podpieczoną rybę, lekko przycisnąć.

Podpiekać na złoto przez dalsze 5-10 minut w 200°C. Podawać z sosem pomidorowym. Czas przygotowania 1 h.

Przepis na 4 osoby. Koszt jednej porcji 2,9 zł.

Przygotowanie: ok. 45 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:filety | koszt | przepis | P.O.D. | 4

Zobacz również

  • Rybna  zapiekanka

    Składniki: 25 dag makaronu penne, 3 filety tilapii, 1/2 brokułu, 200 ml śmietanki 30 proc., jajko, 15 dag sera żółtego, przyprawa do ryb, przyprawa z suszonymi pomidorami i czosnkiem, masło, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.