Reklama
  • Środa, 1 lutego (13:05)

    Dorsz w papryce

Składniki na 4 porcje: 4 filety z ­dorsza (ok. 60-80 dag), po 1 ­dużej papryce ­zielonej, żółtej i czerwonej, 2 duże ziemniaki, 100 ml białego wytrawnego wina, 1 duża cebula, świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny, sól, pieprz, chili w płatkach, 1/4 pęczka natki pietruszki, gałązki tymianku, oliwa.

Reklama

Przygotowanie: ok. 60 minut

1. Przygotować marynatę: sok z cytryny wymieszać z 1 łyżką posiekanej natki i tymianku, 2-3 łyżkami oliwy i szczyptą chili. Filety umyć, osuszyć, posolić, nasmarować marynatą, owinąć folią spożywczą, wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.

2. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę. Papryki umyć, oczyścić z nasion, pokroić w kostkę. Cebulę umyć, obrać, posiekać, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Dodać pokrojone ziemniaki, zrumienić, dodać papryki, podsmażyć, doprawić.

3. Warzywa ułożyć w naczyniu żaroodpornym, zalać winem, obłożyć listkami tymianku. Na wierzchu rozłożyć zamarynowaną rybę. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 190ºC, zapiekać ok. 15-20 minut. Przed podaniem posypać posiekaną natką.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: na 6 porcji: 60 dag ziemniaków, 2 marchewki, 10 dag selera, pietruszka, 20 dag majonezu, łyżka ostrej musztardy, 20 dag kwaśnej śmietany, sól, cukier, pieprz, ocet wg uznania, czerwona... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.