Reklama
  • Poniedziałek, 16 czerwca 2014 (13:00)

    Dorsz w sosie greckim

Składniki: 80 dag filetów z dorsza, 1/3 małego selera, 4 marchewki, 1 pietruszka, 2 cebule, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 łyżki mąki 1–2 jajka, 2/3 szkl. bułki tartej, 5–6 łyżek oleju do smażenia, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, kilka ziarenek ziela angielskiego, słodka i ostra mielona papryka, sól, pieprz, cukier

Przygotowanie: Rybę opłucz, pokrój na kawałki. Skrop je sokiem z cytryny, oprósz solą i pieprzem. Wstaw do lodówki na 20 min. Warzywa korzeniowe obierz, opłucz, pokrój w cienkie słupki lub grubo zetrzyj. Cebule obierz, posiekaj, zeszklij na 2 łyżkach oleju. Dodaj resztę warzyw i koncentrat. Dolej 3/4 szklanki wody. Dołóż ziele angielskie. Przypraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz cukrem. Duś ok. 20 minut.

Reklama

Kawałki dorsza oprósz mąką, a potem panieruj w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmaż na pozostałym oleju. Przełóż na półmisek. Przykryj duszonymi warzywami. Udekoruj.

Składniki na 4 porcje , Przygotowanie: 30 min , Porcja: 320 kcal, Cena porcji: ok. 3,50 zł

Naj
Więcej na temat:ceny

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji, ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mleka, 2 jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1/2 szkl. ciepłej wody, szczypta soli, olej do smażenia. Farsz: 15 dag plastrów... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.