Reklama
  • Wtorek, 24 lutego 2015 (15:05)

    Dorsz z koprem włoskim

70-80 dag filetów z dorsza, 2 kopry włoskie (fenkuły), 2 jabłka, cebula, sok z pół cytryny, olej lub masło klarowane, mielony galgant (przyprawa spokrewniona z imbi rem), mielony bertram (zioło zwane też pierściennikiem lekarskim), sól, pieprz.

Reklama

1 Filety z dorsza dokładnie opłucz, osusz. Pokrój na kawałki, ok. 10 cm długości. Skrop sokiem z cytryny. Wstaw do lodówki.

2 Cebulę obierz, posiekaj. Bulwy kopru włoskiego (nać zostaw do dekoracji) obierz, pokrój na plasterki, potem w słupki. Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Olej lub masło klarowane rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj koper włoski, duś około 10 minut. Dodaj jabłka, wymieszaj, duś 5 minut. Oprósz galgantem (małą szczyptą, bo jest mocny) i bertramem (również niedużą ilością), wymieszaj.

3 Na składnikach ułóż kawałki dorsza, oprósz solą i pieprzem. Duś pod przykryciem ok. 15 minut. Odłożoną natkę kopru włoskiego posiekaj, posyp danie.

czas przygotowania: 50 min, ilość porcji: 8, cena za porcję: 4 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:na | filety | z | cebula | Koper

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag filetu z łososia, 1/2 średniej cukinii, 3 krążki ananasa z zalewy, 1/2 czerwonej papryki, przyprawa do ryb, oliwa z oliwek, sos rybny, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.