Reklama
  • Czwartek, 17 listopada 2016 (15:00)

    Dorsz z ziołowymi kluskami

Ryba: 40-50 dag filetów z dorsza ze skórą, łyżka masła. łyżka oleju, sok z cytryny. Kluski: 50 dag ziemniaków, żółtko, 2 łyżki mąki, pęczek ziół (w tym przypadku mięty, ale może być również natka pietruszki, szałwia, bazylia, młoda pokrzywa), trochę mąki do podsypania. Mus z kalafiora: średni kalafior, 250 ml mleka, 10 dag masła, 3 łyżki posiekanego estragonu. Sałata podsmażana: główka sałaty rzymskiej albo 2 główki sałaty rzymskiej mini, ząbek czosnku, 2 łyżki masła, szczypta tymianku, łyżka posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz.

Zdjęcie

/Mat. Redakcyjne
/Mat. Redakcyjne

Reklama

1. Ryba: filety wyjmij z lodówki 30 min przed przyrządzeniem. Opłucz je i dokładnie osusz, oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny.

Na patelni silnie rozgrzej masło z olejem. Ułóż filety skórą do dołu. Smaż 4-5 min na dużym ogniu, przełóż na blaszkę. Piecz 5 min w 180°C.

Wyłącz piekarnik, przykryj filety folią aluminiową, żeby nie wyschły. Do podania trzymaj w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

2. Kluski: ziemniaki wyszoruj i upiecz do miękkości (w 180°C ok. 60 min; czas zależy od wielkości i gatunku ziemniaków). Miętę umyj, osusz, posiekaj drobno. Ciepłe ziemniaki obierz, przeciśnij przez praskę albo utłucz. Wymieszaj ziemniaki z żółtkiem, mąką, miętą i sporą szczyptą soli. Zagnieć ciasto.

Jeśli jest za rzadkie, dosyp trochę mąki. Z ciasta utocz wałeczki, podsypując mąką. Potnij je na spore kluski. Każdą kluskę spłaszcz widelcem. Gotuj je partiami w osolonej wodzie, ok. 4 min od wypłynięcia.

3. Mus: kalafior podziel na różyczki, umyj. Mleko zagotuj z masłem i ze szczyptą soli. Włóż kalafior, ugotuj do miękkości, ale pilnuj, żeby nie był rozgotowany. Odcedź i zmiksuj.

Jeżeli mus jest za gęsty, dolej trochę mleka, w którym gotował się kalafior. Mus wymieszaj z estragonem. (Jeśli chcesz, żeby mus był aksamitny, dodaj jeszcze łyżkę masła).

4. Sałata podsmażana: sałatę dokładnie umyj i osusz, wytnij głąb i grube nerwy. Liście pokrój w dość szerokie paski. Czosnek obierz i zmiażdż, zeszklij na maśle. Posyp tymiankiem i smaż chwilę. Wrzuć sałatę. Smaż, mieszając, żeby zwiotczała, ale nie straciła jędrności. Zdejmij z palnika, oprósz solą, posyp natką.

G Tego typu musy (z selera, kalafiora, marchewki, dyni, buraka z jabłkiem) są smacznym uzupełnieniem dań z mięsa i ryb.

Chwila dla Ciebie

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag filetu z surowego łososia, 1 główka sałaty lodowej, 1-2 ogórki sałatkowe, 2-3 dymki ze szczypiorkiem, 1 ząbek czosnku, 5 łyżek oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz, płynny miód więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.