Reklama
  • Środa, 17 kwietnia 2013 (10:17)

    Dorsz zapiekany z selerem

Składniki: pół kg filetów z dorsza, 35 dag selera korzeniowego, 60 dag ziemniaków, 15 dag pomidorów, 200 ml bulionu warzywnego, 15 dag śmietany 18-proc., łyżka koncentratu pomidorowego, 2 łyżki mąki, olej sól, pieprz, gorczyca.

Seler i ziemniaki obierz, umyj, pokrój na cienkie plasterki. Zalej bulionem, gotuj 20 min. Pomidory podziel na ćwiartki. Dodaj do warzyw, wymieszaj, gotuj 2-3 min. Przypraw.

Śmietanę wymieszaj z koncentratem pomidorowym, zagotuj, przypraw. Połową sosu polej jarzyny, wymieszaj, ułóż w formie żaroodpornej.

Reklama

Ryby pokrój na kawałki, przypraw, obtocz w mące. Podsmaż na oleju ze wszystkich stron, cały czas mieszając. Ryby ułóż w formie na jarzynach, posyp gorczycą, polej pozostałym sosem pomidorowym.

Zapiekaj 15-20 minut w temp. 200°C. Ozdób natką.

Czas przygotowania: 60 min. Ilość porcji: 4. Cena za porcję: 4,20 zł.

Przepis przysłała Edyta Lewczak z Rzeszowa.

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:seler | z | ryby | ryby | przepis

Zobacz również

  • Składniki: 4 filety z łososia po 150 g każdy, łyżka oliwy, 500 g drobnych pomidorów, 2 ząbki czosnku, łyżka octu balsamicznego, 2 łyżeczki brązowego cukru, 500 g ziaren kukurydzy (może być... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.