Reklama
  • Piątek, 28 czerwca 2013 (12:57)

    Dorsz zapiekany z warzywami

Składniki na 4 porcje

Reklama

4 marchewki, 1 łodyga selera naciowego, 1 por, 4 tosty, 1 ząbek czosnku, po 3 gałązki trybuli i koperku, 6 ździebeł szczypiorku, 2,5 dag + łyżeczka masła, sól, pieprz, 1 cytryna, 40 dag filetów z dorsza, 1 łyżka mąki.

1 ząbek czosnku D po 3 gałązki trybuli i koperku

6 źdźbeł szczypiorku 2,5 dag + 1 łyżeczka masła  sól D pieprz D 1 cytryna  40 dag filetów z dorsza

1 łyżka mąki

Czas przygotowania: około 90 minut.

1. Marchewki obrać. Por i łodygę selera oczyścić. Warzywa pokroić w cienkie słupki. Pieczywo tostowe pokruszyć. Czosnek obrać, drobno posiekać. Koperek, szczypiorek i trybulę posiekać i zmiksować z tostami na gładką masę.

Stopić 2,5 dag masła. Dodać je do masy ziołowej. Wymieszać, przyprawiając solą i pieprzem. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, wytrzeć do sucha, przeciąć na pół.  Z jednej połówki cytryny zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.  Drugą pokroić w plasterki.

2. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Podzielić na 4 porcje. Posypać solą i pieprzem. Z obu stron oprószyć mąką. Startą skórkę cytrynową wymieszać z ziołową pastą. Rozłożyć ją na kawałkach dorsza.

3. Na patelni rozgrzać resztę masła. Podsmażyć na nim wszystkie warzywa. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować 4 kawałki pergaminu. Na każdym ułożyć porcję warzyw. Na warzywach ułożyć kawałki ryby z ziołową pastą, obłożyć plasterkami cytryny i listkami trybuli.

Zawinąć, mocno skręcić końce papieru. Pakunki ułożyć na blasze. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec około 15 minut.

Życie na gorąco
Więcej na temat:filety | z

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób: 4 podłużne czerwone papryki • 60 dag filetu z dorsza • pół pęczku koperku • 1 cytryna • sok z połowy cytryny • kilka łyżek oleju • skórka z połowy cytryny • szczypta... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.