-
Czwartek, 17 grudnia 2015 (10:05)
Faszerowana makrela
Składniki na 2 porcje: 2 sprawione makrele, 30 dag świeżego szpinaku, 5 dag sera feta, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, ½ strąka czerwonej papryki, 1 łyżka posiekanych orzechów piniowych lub włoskich, ½ cytryny, 4 łyżki masła, sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Ryby umyj i osusz. Grzbiet każdej natnij w kilku miejscach ostrym nożem. Następnie wewnątrz i z wierzchu skrop je sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem.
Do 2 łyżek masła dodaj przeciśnięty przez praskę 1 ząbek czosnku i natrzyj nim ryby od wewnątrz. Włóż do lodówki.
2. Listki szpinaku dokładnie umyj i osącz. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz pod bieżącą wodą, osusz i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj. Ser feta pokrój w niezbyt dużą kostkę.
3. Na patelni roztop pozostałe masło. Wrzuć cebulę, zeszklij. Następnie dodaj szpinak, smaż około 5 min od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj.
Zawartość patelni przełóż do miski, a gdy szpinak przestygnie dodaj do niego paprykę, orzechy oraz ser feta, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Tak przygotowany farsz włóż do środka każdej makreli.
4. Każdą rybę ułóż na kawałku folii aluminiowej i szczelnie zawiń. Piecz 20-30 min w temp. 180°C.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 25 minut. Porcja: 560 kilokalorii

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki: 30 dag filetu z surowego łososia, 1 główka sałaty lodowej, 1-2 ogórki sałatkowe, 2-3 dymki ze szczypiorkiem, 1 ząbek czosnku, 5 łyżek oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz, płynny miód więcej
Twój komentarz może być pierwszy