Reklama
  • Środa, 25 września 2002 (22:27)

    Faszerowany karp w galarecie

2 karpie po ok.1 kg; 2 cebule; 1/2 selera; 2 marchewki; sól, pieprz; ziele angielskie; 2 czerstwe bułki; 3/4 szklanki mleka; 2 jajka; 3 łyżki posiekanej natki pietruszki; 2 łyżki płatków migdałowych; sok z cytryny; 2 czubate łyżki rodzynek; 4 łyżeczki żelatyny.

Porcja dla 6 osób.
Stopień trudności - dość trudne.
Czas przyrządzenia - 2 h.
Ilość kalorii - 1 porcja - 424 kcal.
Zawartość tłuszczu - średnia.

Przyrządzanie

Reklama

A. Ryby oczyścić z łusek, odciąć głowy i płetwy, wypatroszyć tak, żeby nie przeciąć brzuchów, umyć. Odciąć ogony, tuszki pokroić na dzwonka. Jedną cebulę, seler oraz marchewki obrać, umyć, zalać wodą, dodać sól, pieprz, ziele angielskie, zagotować. Włożyć głowy oraz ogony, gotować godzinę na małym ogniu.

B. Bułki namoczyć w mleku, osączyć. Cebulę obrać, pokroić na ósemki. Białka ubić na pianę. Mięso z głów oraz ogonów obrać ze skóry i ości, zemleć z bułką i cebulą, dodać żółtka, migdały, rodzynki i pianę z białek - wymieszać.

C. Dzwonka wypełnić farszem, delikatnie ułożyć na jarzynach, gotować 30 minut na małym ogniu tak, żeby wywar przykrywał dzwonka. Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Rybę wyjąć, ułożyć na półmisku.

D. Żelatynę rozpuścić podgrzewając. Wywar przecedzić, dodać żelatynę i sok z cytryny, wymieszać. Ścinającą się galaretką zalać rybę, odstawić na 2 godziny do zastygnięcia. Udekorować.

Nasza rada

Niezbyt miłego zapachu ryby pozbędziemy się, gdy zaraz po sprawieniu skropimy ją sokiem z cytryny.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Zobacz również

  • Składniki: 50 dag filetu z łososia, sól, pieprz, 1 łyżka oliwy, 20 dag groszku cukrowego, 20 dag ryżu, 3 dag masła, 2,5 dag mąki, 200 ml bulionu warzywnego (z kostki), 200 ml mleka, 10 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.