Reklama
  • Wtorek, 19 stycznia (08:05)

    Faszerowany szczupak

Skład na 6 porcji: ● 1,20 kg świeżego szczupaka (po wypatroszeniu) ● pieprz cytrynowy ● ziołowa przyprawa do ryb. Farsz: ● 500 g miruny lub mintaja mrożonego ● 1 marchewka ● 1/2 cebuli ● kawałek pora ● pęczek natki pietruszki ● 2 łyżki bułki tartej ● 2 łyżki kaszy manny błyskawicznej ● 1 jajko ● 1 łyżka soku z cytryny ● sól i pieprz do smaku ● 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 22% ● gruboziarnista sól himalajska.

Reklama

Wartość odżywcza jednej porcji 237 kcal Białko 19 g/ Tłuszcz 4 g/Węglowodany 14 g

1. Wypatroszonego szczupaka nacieram pieprzem cytrynowym, solą i przyprawą do ryb.

2. Farsz. Mirunę lub mintaja rozmrażam, mielę w maszynce do mięsa. Obraną marchewkę ścieram na tarce, cebulę, por i natkę pietruszki drobniutko siekam. Całość mieszam z bułką tartą i kaszą manną. Dodaję sok z cytryny i jajko, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Wyrabiam na jednolitą masę.

3. Farszem napełniam rybę, zszywam ją lub spinam kuchennymi wykałaczkami, układam w naczyniu żaroodpornym. Wierzch posypuję gruboziarnistą solą himalajską.

4. Piekę szczupaka 60 minut w temperaturze 180ºC, często polewając śmietanką, dzięki której ryba jest soczysta i delikatna. Podaję pokrojoną w dzwonka.

Czas przygotowania 80 minut. Cena jednej porcji około 5,50 zł

Agata Skiba, Łabędziów

Rewia
Więcej na temat:szczupak | agata | ceny | Skiba | warto

Zobacz również

  • Składniki: 300 g łososia, 1 torebka brązowego ryżu, 2 garści roszponki, 2 pomarańcze, 2 cm imbiru, 1/2 łyżeczki papryki w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, limonka, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 papryczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.