Reklama
  • Czwartek, 24 listopada 2016 (09:05)

    Filet z łososia w brązowym cukrze i winie

Składniki: 4 filety z łososia, sól, 4 łyżki masła, 1/2 szklanki brązowego cukru, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki białego wina, pieprz, 1 opakowanie mieszanych sałat, 20 dag pomidorków koktajlowych, ocet, oliwa, cukier

4 porcje, czas ok. 40 min; porcja – 360 kcal, cena 5,90 zł.

1. Filety z łososia starannie opłucz, osusz, w razie potrzeby usuń skórę. Masło rozpuść, przestudź. Do miski wsyp cukier. Wlej rozpuszczone masło, sok z cytryny i białe wino. Rozmiksuj składniki. Posmaruj porcje ryby.

Reklama

2. Filety odłóż pod przykryciem do lodówki na kilka godzin. W tym czasie przygotuj surówkę. Liście sałat opłucz, a potem osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe listki rozdrobnij. Rozłóż na talerze.

3. Pomidorki opłucz, przekrój na połówki, posyp sałatę. Utrzyj kilka łyżek oliwy z solą, pieprzem, cukrem i octem do smaku. Łososia włóż do piekarnika. Piecz około 20 minut w temp. 180 st. Surówkę skrop sosem. Ułóż filety.

Sos typu vinegret warto przygotować na zapas. Olej, sok z cytryny lub ocet, sól, pieprz i inne ulubione przyprawy (zioła, czosnek) włóż do słoika. Zakręć, wymieszaj i schowaj do lodówki. Przed użyciem wstrząśnij.

Dobra rada. Łososia możesz zastąpić inną rybą morską, np. dorszem.

Świat kobiety

Zobacz również

  • 1 opakowanie makaronu świderki, 1 opakowanie mrożonych brokułów, 50 dag filetu z łososia, 1 por, cytryna, 5 dag masła, 200 ml słodkiej śmietany, sól, pieprz, parmezan więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.