Reklama
  • Poniedziałek, 27 kwietnia 2009 (12:26)

    Filet z łososia z pastą z chili i curry

Pyszna ryba w pikantnym sosie.

Zdjęcie

Filet z łososia  z pastą z chili i curry /Smacznego
Filet z łososia z pastą z chili i curry
/Smacznego
Składniki dla 4 osób:

- 800 g filetu z łososia,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 1/2 łyżeczki chili,
- 1/2 łyżeczki curry,
- sól,
- 4 brzoskwinie,
- 4 pomidory,
- 4 szalotki,
- 2 gałązki bazylii,
- 4 łyżki octu,
- 2 łyżki oleju,
- pieprz,
- cukier,
- tacki do grillowania

Reklama

Przygotowanie:

Filet z łososia umyć, osuszyć, pociąć na 4 części. Sok z cytryny wymieszać z chili, curry i około1/2 łyżeczki soli. Powstałą pastą natrzeć kawałki ryby. Brzoskwinie naciąć w poprzek i na chwile zanurzyć w gorącej wodzie, a następnie schłodzić w zimnej i ściągnąć skórkę. Rozkroić i wyjąć pestki. Miąższ pokroić w kostkę. Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć nasiona. Miąższ również pokroić w kostkę. Szalotki umyć, pokroić na krążki. Bazylię umyć, strząsnąć wodę, listki oberwać, ewentualnie posiekać. Zmieszać ocet i olej, przyprawić solą, pieprzem i cukrem. Przygotowane składniki sałatki i mieszankę przypraw połączyć, ewentualnie jeszcze raz doprawić. Doskonale smakuje z grillowanymi paprykami.

Czas przygotowania 30 minut
Jedna porcja zawiera 1210 kJ/289 kcal

Znasz lepszy przepis? Przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 70 dag filetów z ryby (u mnie tilapia), 80 dag żółtej fasolki szparagowej, 2 pomidory, cebula, 1/2 pora, ząbek czosnku, 2 łyżki masła, sok z cytryny, łyżeczka przyprawy do ryb,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.