Reklama
  • Środa, 16 lipca 2014 (10:05)

    Filety z pstrąga z sosem

Składniki na 4 porcje: 4 filety z pstrąga sok z 1 cytryny 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego po ½ łyżeczki tymianku, rozmarynu, bazylii sól i świeżo mielony pieprz Ponadto: 2 łyżki masła 2 łyżeczki mąki pszennej 1 szklanka bulionu rybnego lub warzywnego sok z 1 cytryny 1 żółtko ½ szklanki śmietanki 30 proc. szczypta cukru i sól

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

1. Filety umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Następnie natrzyj obficie solą, pieprzem oraz ziołami. Do garnuszka wlej olej lub oliwę, ocet balsamiczny oraz sok z cytryny, wymieszaj. Filety zalej przygotowaną marynatą. Przykryj i wstaw do lodówki na około 2 godziny.

2. Przygotuj sos. Do rondelka włóż masło, roztop je. Wsyp mąkę i, energicznie mieszając, smaż przez minutę. Wlej bulion oraz śmietankę, podgrzej.

Reklama

Do miseczki włóż żółtko, dodaj do niego łyżkę sosu, wymieszaj. Tak zahartowane żółtko przelej do rondelka. Podgrzewaj, mieszając, aż sos zgęstnieje (nie doprowadzając do zagotowania). Dopraw cukrem, sokiem z cytryny i solą.

3. Filety osącz z nadmiaru zalewy. Każdy kawałek zawiń w folię aluminiową. Piecz 20-30 min w temperaturze 180° C. Filety przełóż na talerze. Podawaj z warzywami, ziemniakami z wody i gorącym sosem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 490 kilokalorii.

Świat & Ludzie
Więcej na temat:filety | z

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji. Spód: 30 dag mąki pszennej, 20 dag zimnego masła, sól , 1 jajko, masło do formy. Farsz: 60 dag filetów z łososia (bez skóry i ości), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.