Reklama
  • Wtorek, 20 lipca 2010 (16:11)

    Flaczki z lina

Oryginalny przepis.

Zdjęcie

Flaczki z lina /Smacznego
Flaczki z lina
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- kilogram lina,
- 2 cebule (duże),
- 2 korzenie pietruszki,
- 1/2 selera,
- szkl. śmietany,
- łyżka mąki,
- łyżka masła,
- sól do smaku,
- pieprz,
- łyżka majeranku,
- 1/4 łyżki gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki imbiru,
- włoszczyzna (głównie warzywa korzeniowe).

Przygotowanie:

Oczyszczonego i umytego lina natrzeć solą i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Później zdjąć skórę, wybrać ości, mięso pokroić na drobne paseczki. Włożyć je do rondla, dodać masło i dusić 10 min. Z włoszczyzny i "odpadków" z lina ugotować wywar. Obrany i umyty seler, pietruszkę oraz cebule pokroić w cienkie paseczki, udusić na maśle w innym rondlu. Do garnka włożyć jarzyny, rybę, przyprawy, zalać wywarem, dusić 15 min. Na koniec wlać śmietanę wymieszaną z mąką.

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • 1 bakłażan, 2 cukinie, 4-5 pomidorów, 8 filetów z sardeli w oleju (anchois), 8 czarnych oliwek, sól, 5 łyżek oliwy, pieprz, 100 ml bulionu warzywnego, 3 gałązki rozmarynu, 1 ząbek czosnku, 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.