Reklama
  • Piątek, 8 sierpnia 2014 (14:00)

    Flądra ze skwarkami z wędzonego boczku

Składniki na 4 porcje: 4 sprawione flądry (po ok. 35 dag każda), 1 kg ziemniaków, 2 cebule, 15 dag chudego wędzonego boczku, 5 łyżek mąki pszennej, 3–4 łyżki smalcu albo oleju, 1/2 pęczka natki, trochę soku z cytryny do skropienia ryby, sól, pieprz cytrynowy

1 Ziemniaki obierz. Zalej w garnku lekko posoloną wodą. Poczekaj, aż woda zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut.

Reklama

2 W tym czasie flądry opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą oraz pieprzem. Odłóż w chłodne miejsce.

3 Cebule obierz, posiekaj. Boczek pokrój w słupki. Flądry obtocz w mące. Smalec lub olej rozgrzej na patelni. Kolejno wkładaj ryby. Smaż po ok. 4 minuty z każdej strony. Usmażone flądry trzymaj w cieple, by nie wystygły.

4 Na tym samym tłuszczu zrumień cebulę i boczek. Ziemniaki odcedź. Obłóż porcje ryb. Danie posyp wysmażonym boczkiem z cebulką oraz posiekaną natką.

Naj
Więcej na temat:ziemniaki | z | flądra | boczek

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji. Spód: 30 dag mąki pszennej, 20 dag zimnego masła, sól , 1 jajko, masło do formy. Farsz: 60 dag filetów z łososia (bez skóry i ości), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.