Reklama
  • Poniedziałek, 26 grudnia 2016 (08:00)

    Gładzica zapiekana na szpinaku

Składniki na 4 porcje: 25 dag szpinaku mrożonego (w liściach), 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa, 2 filety z gładzicy – po ok. 25 dag, 10 dag czerwonego pesto ze słoika, 5 dag suszonych pomidorów, 2 gałązki bazylii.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 30 minut

1. Szpinak przełożyć na sitko, poczekać, aż rozmarznie i odcieknie. Cebulę obrać, posiekać. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę albo zmiażdżyć nożem – z odrobiną soli.

2. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Dołożyć szpinak. Smażyć razem przez 4 minuty. Przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz mieloną gałką muszkatołową. Masę szpinakową przełożyć do żaroodpornej formy.

3. Filety z gładzicy opłukać, osuszyć, pokroić na 4 porcje. Na każdej rozsmarować porcję pesto i rozłożyć suszone pomidory. Całość zwinąć w roladki. Ułożyć na szpinaku. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 10 minut. Gotowe danie posypać listkami bazylii.

Gładzica to ryba morska, z rodziny flądrowatych, o smacznym, bardzo delikatnym, chudym mięsie. Nie dostałaś gładzicy? Możesz ją zastąpić dorszem lub solą.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • 1 opakowanie makaronu świderki, 1 opakowanie mrożonych brokułów, 50 dag filetu z łososia, 1 por, cytryna, 5 dag masła, 200 ml słodkiej śmietany, sól, pieprz, parmezan więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.