Reklama
  • Poniedziałek, 2 listopada 2015 (13:10)

    Gołąbki z tuńczykiem

Skład na 6 porcji: ● 1 biała kapusta, 1 szklanka białego ryżu, 2 puszki tuńczyka w oleju, garść zielonej fasolki szparagowej, 2 marchewki, 1 średnia cebula, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki oleju, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Ryż gotuję na sypko. Marchewkę obieram, kroję w kostkę. Umytą fasolkę tnę na 2-centymetrowe kawałki. Tuńczyka osączam z zalewy. Cebulę obieram i siekam. Marchewkę i cebulę podsmażam na oleju, wrzucam do ryżu. Dodaję tuńczyka. Mieszam.

Reklama

Przyprawiam solą i pieprzem. Z obgotowanej w osolonej wodzie kapusty stopniowo ściągam liście. Czyszczę z grubych nerwów. Na każdy liść nakładam porcję farszu. Roluję. Gołąbki układam dość ściśle w dużym garnku. Zalewam bulionem warzywnym lub wodą z kapusty i duszę. Podaję z sosem grzybowym, pieczarkowym lub pomidorowym.

Czas przygotowania 65 minut Cena porcji około 2,20 zł.

Rewia
Więcej na temat:ceny | Go | z | gołąbki | sól i pieprz

Zobacz również

  • Składniki: 4 dzwonka z łososia (każdy po ok. 180 g), 1/2 pęczka koperku, 1 cebula, 1 łyżka nasion gorczycy, 2 cytryny, 200 ml białego wytrawnego wina, 1 liść laurowy, sól, puszka ananasa, pół... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.