Reklama
  • Czwartek, 10 grudnia 2015 (10:00)

    Gravlax, szwedzki sposób na łososia

Składniki: surowa ryba, sól i koperek. Idealny do sałatek i kanapek.

Jak to zrobić? Półkilowy filet z łososia zasyp gruboziarnistą solą, pieprzem, startą skórką z 2 cytryn i koperkiem. Całość zawiń w gazę i włóż do lodówki, przyciskając czymś ciężkim.

Codziennie rozwijaj i usuwaj nadmiar wody. Po dwóch dniach (a najlepiej po 4) opłucz rybę z przypraw, osusz i... smacznego!

Reklama

Show
Więcej na temat:Gravlax | na | sposób

Zobacz również

  • Składniki: pieczony pstrąg, 2 pomarańcze, duży por, łyżka orzeszków ziemnych, pół łyżki rodzynek, oliwa, łyżka octu winnego, sól, pieprz, cukier, natka. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.