Reklama
  • Czwartek, 10 grudnia 2015 (10:00)

    Gravlax, szwedzki sposób na łososia

Składniki: surowa ryba, sól i koperek. Idealny do sałatek i kanapek.

Jak to zrobić? Półkilowy filet z łososia zasyp gruboziarnistą solą, pieprzem, startą skórką z 2 cytryn i koperkiem. Całość zawiń w gazę i włóż do lodówki, przyciskając czymś ciężkim.

Codziennie rozwijaj i usuwaj nadmiar wody. Po dwóch dniach (a najlepiej po 4) opłucz rybę z przypraw, osusz i... smacznego!

Reklama

Show
Więcej na temat:Gravlax | na | sposób

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg ziemniaków, 50 dag filetu z łososia lub innej ryby morskiej, 3 ząbki czosnku, olej, 2 cebule, po 1 zielonej i czerwonej papryczce, 2 liście laurowe, ziele angielskie, 3-4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.