Reklama
  • Piątek, 29 kwietnia 2011 (16:24)

    Grillowany stek z łososia w marynacie estragonowej

Pyszna ryba z aromatycznymi przyprawami.

Zdjęcie

Grillowany stek z łososia w marynacie estragonowej /Smacznego
Grillowany stek z łososia w marynacie estragonowej
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 4 steki z łososia,
- 8 łyżek oleju,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 2 ząbki czosnku,
- pęczek estragonu,
- sól, pieprz,
- główka sałaty,
- po pół żółtej i czerwonej papryki,
- mała cebula,
- 2 łyżki octu winnego

Przygotowanie:

5 łyżek oleju zmieszać z sokiem z cytryny, dodać czosnek pokrojony w plasterki i posiekany estragon. Steki zalać marynatą i odstawić na 30 minut w chłodne miejsce. Opiekać na grillu po 6-8 minut z każdej strony. Doprawić solą i pieprzem.
Sałatę potargać na kawałki, papryki pokroić w paseczki, cebulę w drobną kostkę. Cebulę zmieszać z octem, dodać olej, doprawić solą i pieprzem, zmieszać z sałatą i papryką. Łososia podawać z sałatką.

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 4 filety z dowolnej białej ryby (np.: dorsza, mintaja, morszczuka, halibuta), łyżka oliwy, por, oczyszczony i pokrojony w krążki, 1 i 1/2 łyżki kaparów, 1/2 szklanki białego wina, 400 g... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.