Reklama
  • Poniedziałek, 14 marca (13:05)

    Hiszpańskie tortille z tuńczykiem

Składniki na 4 porcje: 4 tortille pszenne, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 4 dymki razem ze szczypiorkiem, 20 dag pomidorów koktajlowych, 15 dag sera gouda, 2 ząbki czosnku, 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany, sól, pieprz mielony, tymianek do dekoracji.

Reklama

1. Dymki oczyść i opłucz. Cebulki pokrój w plasterki, szczypiorek posiekaj. Pomidorki koktajlowe umyj, osusz i poprzecinaj na połówki. Tuńczyk osącz na sitku z zalewy. Ser zetrzyj na tarce o małych otworkach. Wszystkie przygotowane składniki wymieszaj, przypraw solą i pieprzem.

2. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę wprost do śmietany. Przypraw ją solą i pieprzem. Sosem posmaruj tortille. Na połowie każdego placka rozłóż po 1/4 farszu. Przykryj drugą połową placka (aby brzegi powstałego pieroga zlepiły się podczas pieczenia, brzegi dodatkowo posyp startym serem.

3. Tortille przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz ok. 20 min. Udekoruj tymiankiem. Podawaj z salsą pomidorową albo sosem śmietanowym.

Jeszcze lepszy smak!

Do nadzienia dodaj pokrojone w plasterki małe korniszony i łyżkę świeżego oregano.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Skład na 4 porcje: ● 400 g grubych filetów z dorsza ● 175 g cukinii ● 80 g wędzonego boczku w plastrach ● 4–5 łyżek soku z limonki ● 10–12 pomidorków koktajlowych ● świeżo zmielony pieprz ● 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.