Reklama
  • Czwartek, 28 listopada 2013 (14:05)

    Jak piec i smażyć pstrąga?

Warto go jeść przez cały rok, bo jest niskokaloryczny i zawiera mniej tłuszczu niż mięso i ryby morskie. I doskonale smakuje! Możemy go piec, smażyć, grillować, podawać z sałatką czy różnymi warzywami. W każdej tej wersji wygląda imponująco, apetycznie i wyśmienicie smakuje.

Dobra ryba to świeża ryba i od tego zależy jakość naszego dania. Wybierając świeżego pstrąga sprawdź czy na skórze nie ma dużo śluzu, czy skrzela są czerwone. Nieświeżego pstrąga zdradzi też intensywny rybi zapach, bo akurat ta ryba praktycznie nie pachnie.

Z cytrynową nutą

Reklama

Do pstrąga świetnie nadają się pieprz cytrynowy, cytryna, czosnek, koperek i pietruszka. Najprostszy przepis na pieczonego pstrąga to natarcie go z wierzchu oliwą, solą i pieprzem cytrynowym z ziołami prowansalskimi. W środku umieść łyżeczkę masła z gałązką tymianku.

Wsadź rybę do rozgrzanego piekarnika na 20 minut. W tym czasie zblanszuj na patelni szpinak z czosnkiem, a na koniec dodaj łyżkę śmietany. Na szpinaku ułóż pstrąga i podawaj z ćwiartką cytryny.

W towarzystwie warzyw

Pstrąga można też zapiec razem z warzywami. Skrop go sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem, a do środka włóż masło czosnkowe. W brytfance podpiecz polane oliwą ziemniaki z czosnkiem, pietruszką i papryką. Posyp je solą i tymiankiem.

Gdy ziemniaki zaczną się rumienić, ułóż na nich ryby i piecz przez kolejne 20 minut. Danie podawaj na stół póki gorące. Pstrąga można podać też z ryżem lub ze smażonymi ziemniakami. Pasuje do niego półwytrawne białe wino.

Pstrąga zwykle podaje się w całości, a najważniejsze przy jego pieczeniu jest to, żeby się nie przesuszył. Dlatego jeśli wsadzamy go do piekarnika, pamiętajmy, że przy małej rybie wystarczy, że spędzi tam 15 minut. Do pieczenia i grillowania ryb używajmy specjalnej kratki, bo wtedy nie będą się przyklejały i łatwiej je będzie obrócić.

Niektórzy moczą pstrąga w mleku z solą jak karpia. Potem obtaczają go w mące i smażą na patelni. Takiego pstrąga posyp prażonymi na maśle płatkami migdałów.

Na żywo
Więcej na temat:piec

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg filetów z ryby morskiej, 2 jajka, 2 szklanki mąki, 1,5 szklanki jasnego piwa, 1 łyżeczka proszku do pieczenia , olej do głębokiego smażenia, 1-2 cytryny, sól, pieprz, gałązki natki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.