Reklama
  • Piątek, 18 grudnia 2015 (13:00)

    Jesienna zapiekanka z rybą

Skład na 6 porcji: ● 100 g wędzonego łososia, 1/2 brokułu, 50 g kukurydzy, 100 g zielonej fasolki szparagowej, 3/4 opakowania makaronu wstążki, 150 g żółtego sera, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka tłustego mleka, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz świeżo młotkowany, 50 g suszonych pomidorów, 1/2 pęczka koperku

Makaron, brokuły i fasolkę gotuję al dente. Z masła i mąki prażę zasmażkę, rozprowadzam mlekiem, doprawiam solą i gałką muszkatołową. Suszone pomidory kroję w paseczki, łososia w plastry, a koperek siekam.

Reklama

W wysmarowanym oliwą z oliwy żaroodpornym naczyniu układam naprzemiennie: 1/3 porcji makaronu, 1/2 warzyw i 1/2 łososia. Posypuję koperkiem i zalewam beszamelem. Czynności powtarzam. Wierzchnią warstwą zapiekanki jest makaron przykryty plastrami sera, posypanymi świeżo młotkowanym pieprzem. Zapiekam 30 minut w temperaturze 180ºC. Podaję na gorąco.

Czas przygotowania 65 minut Cena porcji około 2,50 zł.

Więcej na temat:makaron | ceny | zapiekanka

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.