Reklama
  • Sobota, 9 listopada 2002 (11:32)

    Karp gotowany po wiedeńsku

Wykwintny smak.

Składniki:

1 karp, dwie karotki lub dwie marchewki, pół selera, cebula, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, 2-3 gałązki świeżego tymianku (ewentualnie garść suszonego), pęczek natki pietruszki, szklanka białego wina, sól, dwie łyżki wina.

Reklama

Przygotowanie:

Karpia sprawić i umyć. W brytfance zagotować ok. litr wody z winem. Po dodaniu oczyszczonych i pokrojonych jarzyn i przypraw trzymać na ogniu kilkanaście minut. Do wywaru włożyć rybę, szybko doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. pół godziny. Rybę wyjąć z wywaru, poczekać aż dokładnie ocieknie, przełożyć na półmisek, polać zrumienionym na patelni masłem. Podawać z chrzanem.

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 25 dag szpinaku mrożonego (w liściach), 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju, sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa, 2 filety z gładzicy – po ok. 25 dag, 10 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.