Reklama
  • Sobota, 9 listopada 2002 (11:32)

    Karp gotowany po wiedeńsku

Wykwintny smak.

Składniki:

1 karp, dwie karotki lub dwie marchewki, pół selera, cebula, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy, 2-3 gałązki świeżego tymianku (ewentualnie garść suszonego), pęczek natki pietruszki, szklanka białego wina, sól, dwie łyżki wina.

Reklama

Przygotowanie:

Karpia sprawić i umyć. W brytfance zagotować ok. litr wody z winem. Po dodaniu oczyszczonych i pokrojonych jarzyn i przypraw trzymać na ogniu kilkanaście minut. Do wywaru włożyć rybę, szybko doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu ok. pół godziny. Rybę wyjąć z wywaru, poczekać aż dokładnie ocieknie, przełożyć na półmisek, polać zrumienionym na patelni masłem. Podawać z chrzanem.

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 75 dag ziemniaków, 2 średnie cebule, 50 dag filetu z łososia (bez skóry), 2 łyżki masła, 1 pęczek koperku, 10 dag wędzonego łososia, 100 ml śmietany kremówki, 200 ml mleka,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.