Reklama
  • Piątek, 12 grudnia 2008 (14:07)

    Karp na jajku

Gotuj z humorem.

Zdjęcie

Karp na jajku /Smacznego
Karp na jajku
/Smacznego
Składniki na 4 porcje:

- 1-1,5 kg karpia,
- 3 jajka,
- sól, pieprz,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- plasterki cytryny do dekoracji

Reklama

Przygotowanie:

1. Rybę spraw, umyj, pokrój w dzwonka, a te na połówki wzdłuż kręgosłupa. Natrzyj solą i pieprzem, ułóż w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Następnie obłóż plasterkami mocno zmrożonego masła i wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piecz około 25 minut.
2. W tym czasie jajka ugotuj na twardo, przelej zimną wodą, ostudź, obierz i drobniutko posiekaj.
3. Zrumienioną rybę przełóż na ogrzany półmisek. Udekoruj plasterkami cytryny. Obłóż posiekanymi jajkami i posyp posiekaną natką. Obficie polej masłem z pieczenia. W ten sam sposób możesz przygotować szczupaka (pieczesz go 45 minut w całości).
Czas przygotowania: 1 i 1/4 godziny.
Wartość kaloryczna porcji: 110 kcal.

Smacznego

Zobacz również

  • Rybna  zapiekanka

    Składniki: 25 dag makaronu penne, 3 filety tilapii, 1/2 brokułu, 200 ml śmietanki 30 proc., jajko, 15 dag sera żółtego, przyprawa do ryb, przyprawa z suszonymi pomidorami i czosnkiem, masło, sól,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.