Reklama
  • Poniedziałek, 20 stycznia 2014 (10:00)

    Karp pieczony z pieczarkami

Składniki na 4 porcje: karp (około 1,5 kg), 10 dag masła, cebula, 20 dag pieczarek, sól, 1/2 łyżeczki kminku, 2 bułki, ok. 3 łyżek mleka, 2 jajka, 10 dag sera żółtego (np. gouda), 3 łyżki migdałów, 4ząbki czosnku, sok z 1 cytryny, 2 gałązki świeżego tymianku.

Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść masło, wsyp cebulę i pieczarki, dopraw solą i kminkiem. Smaż przez około 8 minut i odstaw do wystygnięcia.

Reklama

Bułki pokrój w drobną kostkę, włóż do misy i zalej letnim mlekiem. Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Do bułki dodaj żółtka, starty ser, posiekane migdały, pieczarki, a na koniec sztywną pianę z białek.

Tak przygotowanym farszem napełnij karpia. Piecz rybę w temperaturze 170° C przez 45 minut. Danie podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Jak faszerować karpia

Rybę ułóż na desce i usuń z niej łuski. W przypadku niektórych ryb, np. okonia, warto najpierw polać je wrzątkiem. Dzięki temu łatwiej usuniemy z nich łuski. Następnie odetnij głowę i płetwy, rozetnij brzuch. Łyżką starannie wyczyść wnętrze.

Całą rybę dokładnie umyj i osusz . Czosnek obierz, podziel na ząbki i przeciśnij przez praskę. Następnie wymieszaj ze szczyptą soli i dokładnie natrzyj rybę w środku i na zewnątrz. Odstaw na noc do lodówki.

Środek ryby nafaszeruj wcześniej przygotowanym nadzieniem (przepis wyżej). Otwór dokładnie zepnij igłami do szaszłyka. Następnie włóż rybę do brytfanny, dopraw solą, pokrop sokiem z cytryny, dodaj gałązki tymianku i resztę masła.

Na żywo
Więcej na temat:RP | z | danie | Tak | Ca | cebula | pieczarki | ryby | ryby

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji. Spód: 30 dag mąki pszennej, 20 dag zimnego masła, sól , 1 jajko, masło do formy. Farsz: 60 dag filetów z łososia (bez skóry i ości), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.