Reklama
  • Sobota, 9 listopada 2002 (11:34)

    Karp po serbsku

Bałkańskie przysmaki.

Składniki:

800 g filetów z karpia, dwie cebule, 100g wędzonej słoniny, 800 g ziemniaków, dwie łyżki oleju, dwa pomidory, 2-3 zielone papryki, dwie łyżeczki mąki, szklanka śmietany, łyżka słodkiej papryki w proszku, sól.

Reklama

Przygotowanie:

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach tak, by pozostały lekko twarde, obrać i pokroić w plastry. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Cebule obrać, pokroić w drobna kostkę, papryki obrać z gniazd nasiennych, pokroić w plasterki. Kawałki karpia ponacinać po bokach, nacięcia naszpikować paseczkami wędzonej słoniny, całość posolić.

Na połowie oleju lekko zrumienić cebulę, zdjąć naczynie z ognia, wsypać paprykę w proszku, dokładnie wymieszać. Znów postawić na ogniu, podlać odrobiną wody, dołożyć pomidory w paprykę, dokładnie dusić.

W drugim naczyniu rozgrzać pozostały olej, obsmażyć na nim kawałki ryby, wyjąć na talerz, na ten sam tłuszcz wrzucić plasterki ziemniaków i nieco je zezłocić. Na dnie żaroodpornego naczynia ułożyć ziemniaki, a na nich kawałki ryby. Do garnka z pomidorami i papryką wlać osoloną śmietanę, wymieszaną z mąką, całość zagotować. Powstałym sosem polać rybę z ziemniakami. Żaroodporne naczynie włożyć do gorącego piekarnika i zapiec. Wystarczy pół godziny.

Zobacz również

  • Składniki dla 4 osób. Ryba: 40 dag filetów rybnych (dorsza, łupacza) • 4 łyżki bułki tartej • po 10 dag parmezanu i sera cheddar • kilka liści natki pietruszki • 10 dag pistacji • sól • pieprz... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.