Reklama
  • Piątek, 12 grudnia 2008 (14:10)

    Karp w ciemnym sosie

Aromatyczne i eleganckie danie na świąteczny stół.

Zdjęcie

Karp w ciemnym sosie /Smacznego
Karp w ciemnym sosie
/Smacznego
Składniki na 6 porcji:

- 1 karp, 1 seler, 2 cebule,
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina,
- skórka z 1 cytryny,
- kilka ziarenek pieprzu,
- 1/3 łyżki imbiru,
- szklanka ciemnego,
- piwa, 2-3 kostki cukru,
- 1 łyżka powideł śliwkowych, 5 dag suszonego piernika,
- po 5 dag posiekanych migdałów i rodzynek,
- 1 czubata łyżka masła

Reklama

Przygotowanie:

1. Karpia zabij, krew spuść do garnuszka. Rybę spraw, pokrój w dzwonka.
2. Seler pokrój w paski, cebulę na cząstki, zalej winem i 100 ml wody, dodaj pieprz, sok i skórkę cytrynową, imbir. Ugotuj wywar, włóż rybę i na wolnym ogniu gotuj około 20 minut. Wyjmij, wywar przetrzyj przez sito. Dodaj krew z karpia i szklankę ciemnego piwa. Podgrzewając domieszaj 2-3 kostki cukru, powidła śliwkowe, ususzony starty piernik i łyżkę masła. Dosyp rodzynki i migdały. Gotuj 10-15 minut.
3. Dzwonka karpia ułóż na półmisku polej gorącym sosem i natychmiast podawaj. Potrawę podawaj z ziemniakami z wody, okraszonymi stopionym masłem.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Wartość kaloryczna 1 porcji: 360 kcal.

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 4 filety mintaja, po 150 g, czerwona i żółta papryka, 2 szklanki różyczek brokułu, czerwona cebula, 250 g pomidorków koktajlowych, 1/4 szklanki oliwy, 100 g zielonej fasolki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.