Reklama
  • Wtorek, 21 grudnia 2010 (16:19)

    Karp w cieście

Oryginalny sposób na karpia.

Zdjęcie

/Smacznego
/Smacznego

Składniki:

- 1 karp,
- sól,
- 3 cebule,
- 100 g orzechów włoskich,
- 2 pęczki zielonej pietruszki,
- 2 łyżki oleju,
- pieprz,
- 500 g mąki,
- 2 ziarenka pieprzu,
- żółtko,
- łyżka śmietany,
- tłuszcz do brytfanny

Przygotowanie:

Karpia natrzeć solą. Cebulę pokroić w drobną kostkę, orzechy i pietruszkę drobno posiekać.
Na łyżce oleju zeszklić cebulę dodać orzechy i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Powstałym nadzieniem wypełnić rybę, zaszyć (lub spiąć wykałaczkami). Mąkę sól i 350 ml wody wyrobić na gładkie ciasto, cienko rozwałkować i zawinąć w nie rybę, zakleić. Ogon i płetwy podociskać widelcem, z ziarenek pieprzu zrobić oczy. Rybę ułożyć w natłuszczonej brytfannie, posmarować pozostałym olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 30-40 minut. Żółtko roztrzepać ze śmietaną i posmarować rybę 15 minut przed końcem pieczenia.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 4900 kJ/1170 kcal

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 4 duże filety z ryby morskiej, sok wyciśnięty z cytryny , 1 duży por, 2-3 ząbki czosnku, 1 pęczek natki, 4 łyżki masła, 1 łyżeczka mielonej przyprawy do ryb, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.