Reklama
  • Wtorek, 21 grudnia 2010 (15:48)

    Karp w sosie piwnym

Wypróbuj koniecznie!

Zdjęcie

Karp w sosie piwnym /Smacznego
Karp w sosie piwnym
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 2 kg karpia,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- sól,
- pęczek włoszczyzny,
- listek laurowy,
- 6 owoców jałowca,
- łyżeczka pieprzu ziarnistego,
- pół łyżeczki ziela angielskiego,
- 100 g pierników,
- 0,33 l ciemnego piwa,
- pieprz,
- cukier,
- 15 g zimnego masła,
- pietruszka do dekoracji

Przygotowanie:

Kawałki ryby o szerokości 5 cm skropić sokiem z cytryny i posolić. 2/3 włoszczyzny pokroić na duże kawałki, resztę na drobne słupki. W płaskim rondlu zagotować 2 l osolonej wody, włożyć włoszczyznę (większe kawałki), listek laurowy, ziele angielskie, jałowiec, pieprz ziarnisty. Gotować 10 minut pod przykryciem. Karpia włożyć do przygotowanego wywaru i gotować na słabym ogniu ok 15 minut. Pozostałe warzywa gotować w osolonej wodzie 3-5 minut. Pierniczki namoczyć w piwie, zmiksować. Do sosu dolać 400 ml wywaru z ryby i warzyw i gotować 15 minut. Doprawić solą, pieprzem i cukrem, dodać masło. Karpie podgrzać w sosie, nakładać na talerze wraz warzywami. Dekorować zieloną pietruszką. Doskonałe z ziemniaczkami z wody.
Czas przygotowania: 60 minut
Jedna porcja zawiera: 2140 kJ/511 kcal

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 20 dag ryżu, 5 dag twardego żółtego sera, 1 łyżka masła, 500 ml bulionu warzywnego, 3 dymki, 4 jajka, 2 łyżki mąki, 6 plastrów wędzonego łososia, 350 ml gęstego jogurtu,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.