Reklama
  • Wtorek, 18 lutego 2014 (15:45)

    Karp z cebulką na słodko

Składniki na 4 porcje: 1 kg karpia 2 pęczki dymki 1/3 szklanki miodu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 25 ml białego słodkiego wina sól, pieprz 3 łyżki masła olej do smażenia czerwony pieprz

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Cebulki oczyścić, jeśli są duże, przekroić na połówki. Szczypior odkroić i grubo posiekać.

Karpia oczyścić, umyć, osuszyć, podzielić na dzwonka, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na co najmniej godzinę do lodówki.

Reklama

Rybę usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju, przełożyć w ciepłe miejsce, zlać nadmiar tłuszczu, przesmażyć cebulki, zalać winem i miodem.

Dusić ok. 5 minut, dodać sos sojowy i szczypior, doprowadzić do wrzenia, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Karpia podawać z cebulkami, oprószyć czerwonym pieprzem.

Nasza rada

Do ryby warto przygotować kawałki ziemniaków pieczone z rozmarynem w piekarniku lub warzywa, np. brokuły i marchewkę.

Twoje Imperium
Więcej na temat:RP | z | ryby | ryby

Zobacz również

  • Skład na 8 porcji: ● 1 kg filetów z mintaja, przyprawa do ryb, duży por, 1/2 czerwonej papryki. Sos: 3 jajka, 200 ml słodkiej śmietanki, 150 g żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.