Reklama
  • Wtorek, 21 grudnia 2010 (16:40)

    Karpie z duszonymi jabłkami

Na kolację wigilijną.

Zdjęcie

Karpie z duszonymi jabłkami /Smacznego
Karpie z duszonymi jabłkami
/Smacznego

Składniki:

- 2 karpie,
- 3/8 l octu,
- 150 g cebuli,
- 2 listki laurowe,
- 4 goździki,
- 2 ziarenka ziela angielskiego,
- 3 ziarenka pieprzu,
- sól 300 g jabłek,
- 120 g masła,
- pieprz cytrynowy,
- 1/8 l cydru (jabłecznika),
- 3 łyżki Calvadosu,
- sok i skórka z jednej cytryny,
- biały pieprz,
- pietruszka i cytryna do dekoracji

Przygotowanie:

0,25 l octu zagotować. Karpia ułożyć na blasze i tak długo polewać gorącym octem aż skóra stanie się niebieska. Jedną cebulę naszpikować goździkami i listkami laurowymi. Cebulę, ziele angielskie, pieprz zagotować 2 2,5 l osolonej wody razem z pozostałym octem. Karpia włożyć do wrzątku na 30-35 minut.
Jabłka pokroić na kawałki, wyciąć gniazda nasienne, cebulę również pokroić. Roztopić 20 g tłuszczu, zeszklić na nim cebulę, doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Dodać jabłka, poddusić. Dolać cydr i calvados. Dusić 5 minut.
Sok i skórkę cytrynową podgrzać, dodać masło i doprawić solą i pieprzem, wlać do sosjerki. Karpia wyjąć z wrzątku i ułożyć na duszonych jabłkach. Czas przygotowania: 45 minut
Jedna porcja zawiera: 2810 kJ/671 kcal

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji, ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mleka, 2 jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 1/2 szkl. ciepłej wody, szczypta soli, olej do smażenia. Farsz: 15 dag plastrów... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.