Reklama
  • Środa, 19 lutego 2014 (12:00)

    Klopsy rybne

Składniki: 60 dag filetów z ryby, pieprz, cebula, sól, marchewka, jajko, tost, 1/3 szklanki mleka, 2 łyżki mąki, liść laurowy. Na sos: cebula, 1 i 1/2 szklanki bulionu, po kilka gałązek natki, koperku, estragonu, po łyżce mąki i oliwy, pół szklanki śmietany, sok z cytryny.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Cebulę i marchewkę obierz. Włóż do garnka razem z filetami i zalej wodą. Gdy się zagotuje, wyjmij cebulę, marchewkę oraz rybę. Całość zmiel. Do masy dołóż uprzednio namoczony w mleku i odciśnięty tost oraz jajko. Całość przypraw solą, pieprzem i wymieszaj. Uformuj pulpety i wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj około 10 minut.

Przygotuj sos: w rondelku rozgrzej oliwę, zeszklij posiekaną cebulę. Oprósz mąką, zasmaż. Dolej zimny bulion. Stale mieszając, zagotuj. Dodaj posiekane zioła i śmietanę. Podgrzej.

Reklama

Przypraw sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Wrzuć pulpety i gotuj około 10 minut. Podawaj z makaronem.

Na żywo
Więcej na temat:klopsy | cebula | sok z cytryny

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag fileta z dorsza , 4 czerwone papryki, 2 cebule, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 słoiczek marynowanych kaparów,3 łyżki soku z cytryny, 6-8 łyżek oleju, gałązki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.