Reklama
  • Poniedziałek, 10 czerwca 2013 (15:10)

    Klopsy rybne w sosie

Zamiast mięsnych, przygotuj pulpeciki rybne. Polane zielonym sosem, z makaronem, smakują wyśmienicie.

Składniki: na 4 porcje, 60 dag filetów z morskiej, ryby (np. morszczuka), sól, mielony pieprz, cebula, marchewka, jajko, tost, 1/3 szklanki mleka, 2 łyżki mąki pszennej, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego. Na sos: cebula, 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego, pół pęczka szczypiorku, po kilka gałązek natki, koperku, estragonu, po łyżce mąki i oliwy, 100 ml kwaśnej śmietany

Przygotowanie: Cebulę obierz. Marchewkę obierz, opłucz i włóż do garnka wraz z przyprawami. Dołóż filety rybne i zalej wodą. Gdy woda zawrze, zmniejsz płomień i gotuj ok. 5 minut. Ugotowaną rybę, po wystygnięciu, posiekaj.

Reklama

Rozdrobnioną rybę przełóż do naczynia, dodaj posiekaną cebulę. Dołóż namoczony w mleku i odciśnięty tost. Zetrzyj marchewkę i wbij jajko. Masę przypraw, wymieszaj i formuj pulpety wielkości włoskiego orzecha. Wrzucaj je na posolony wrzątek i gotuj ok. 6 minut. Przygotuj sos. Rozgrzej oliwę, zeszklij posiekaną cebulę. Lekko oprósz mąką, zasmaż. Dolej bulion i mieszając, zagotuj. Wsyp posiekane zioła, wlej śmietanę. Podgrzej. Przypraw solą i pieprzem. Sosem polej klopsy. Podawaj je z makaronem wstążki. Ozdób papryką i cebulą. mi.j cebuli, pokrojonej czerwonej papryki i listków zielonej sałaty. Wymieszaj z łyżką winegretu.

3 kroki do sosu jogurtowego

W gorące dni, zamiast sosu na ciepło, rybne klopsy możesz też serwować z sosem jogurtowym na zimno (bez gotowania i bez zasmażki). Gęsty jogurt przełóż do miski. Wsyp bardzo drobno pokrojony szczypiorek lub inne zioła (np. koperek).

Posiekane zioła wymieszaj z jogurtem. Dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek, zamieszaj. Wyciśnij sok z połówki cytryny. W innej wersji, jeśli użyłaś tłustego jogurtu lub wymieszałaś go pół na pół ze śmietaną, zamiast oliwy wlej np. łyżeczkę białego octu winnego.

Ziołowy dip przypraw do smaku solą i pieprzem (np. cytrynowym). Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, dodaj pół łyżeczki musztardy lub, jeśli lubisz, kurkumy. Dokładnie wymieszaj składniki. Aromatyczny sos podawaj w małym naczyniu, obok klopsów. klopsiki.

Na żywo
Więcej na temat:klopsy | sos | S.O.S. | cebula

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 400 g ryby (dorsza, mintaja, miruny) ● 4 duże marchewki ● 5-cm kawałek pora (biała część) ● sól ● pieprz ● cytryna ● koperek ● natka pietruszki ● oliwa extra vergine ● 2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.