Reklama
  • Poniedziałek, 26 grudnia 2016 (08:00)

    Kokosowy filet z dorsza

Składniki: 12,5 dag mrożonego zielonego groszku, pieprz, 20 dag ryżu basmati, sól, 2 czerwone papryki, 2 dag świeżego imbiru, 60 dag filetów z dorsza, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżka oliwy, 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego, 1-2 łyżki soku z cytryny, pół pęczka kolendry.

PRZYGOTOWANIE: ok. 30 minut

1. Groszek rozmrozić i odsączyć. Ryż basmati ugotować wg przepisu na opakowaniu. Papryki rozciąć, po usunięciu pestek pokroić w kosteczkę. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach albo zeskrobać łyżeczką do herbaty. Filety z dorsza opłukać, osuszyć, podzielić na 8 porcji.

Reklama

2. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić groszek oraz paprykę. Krótko podsmażyć. Dołożyć imbir i mielony kumin. Smażyć ok. 2 minut, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Wlać mleko kokosowe. Włożyć kawałki ryby. Gotować na małym płomieniu 10 minut. Przyprawić solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Połowę listków kolendry posiekać, wrzucić do sosu. Ryż odcedzić. Wyłożyć na talerze obok dorsza w sosie kokosowym. Udekorować pozostałą kolendrą.

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag filetu z surowego łososia, 1 główka sałaty lodowej, 1-2 ogórki sałatkowe, 2-3 dymki ze szczypiorkiem, 1 ząbek czosnku, 5 łyżek oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz, płynny miód więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.