Reklama
  • Piątek, 28 sierpnia 2015 (13:05)

    Kolorowa zapiekanka rybna

Składniki: 60 dag filetów z ryby (lub kostki rybne), 60 dag ziemniaków, duża czerwona papryka, duża żółta papryka, 25 dag pieczarek, por, przyprawa do ryb, 8 dag startego żółtego sera, olej, masło Sos koperkowy: 250 ml śmietanki kremówki, 50 ml mleka, łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta ostrej papryki,sól, pieprz grubo mielony

1. Ziemniaki obieram, kroję w plastry, wrzucam do wrzątku, gotuję 4 min, odcedzam. Filety posypuję przyprawą do ryb.

2. Papryki, pieczarki, por oczyszczam. Papryki kroję w większą kostkę, pieczarki w plastry, por w krążki. Wszystkie warzywa lekko podduszam na oleju.

Reklama

3. Składniki sosu łączę, doprawiam przyprawami. Naczynie do zapiekania smaruję masłem (można też innym tłuszczem) i ziemniaki układam na dnie. Na nich filety, a potem warzywa. Wierzch polewam sosem.

4. Zapiekankę piekę w 180ºC, ok. 35 min. 10 min przed końcem pieczenia posypuję żółtym serem, powinien się rozpuścić.

Przygotowanie 70 min • Porcja 250 kcal • Przepis na 3-4 porcje.

Tylko 1,60 zł za porcję.

Więcej na temat:zapiekanka rybna | sos | S.O.S. | przepis | Rybna | zapiekanka

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag twarożku śmietankowego, 10 dag plastrów wędzonego łososia, 4 suszone pomidory, olej, 2 łyżki posiekanego koperku, pół cytryny, sól, pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.