Reklama
  • Piątek, 22 marca 2013 (11:17)

    Kotleciki rybne

Szukasz pomysłu na niebanalne danie postne z rybą w roli głównej? Skosztuj tych dań…

Składniki na 4 porcje: 70 dag filetów rybnych z dorsza, mintaja lub morszczuka, mała cebula, 4 jajka, 6 łyżek bułki tartej, 1 łyżeczka przyprawy do ryb, sól, świeżo mielony czarny pieprz, olej do smażenia, gałązki świeżego koperku do dekoracji.

Przygotowanie:

Reklama

1. Trzy jajka włóż do rondelka, zalej je wodą, aby całe były zanurzone w wodzie i ugotuj na twardo ze szczyptą soli. Zaraz po ugotowaniu jajka przełóż do naczynia z bardzo zimną wodą. Gdy ostygną, pokrój je w drobną kostkę.

2. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj, po czym przesmaż na łyżce oleju. Jeśli przygotowujesz danie z filetów mrożonych, rozmroź je odpowiednio wcześniej. Filety rybne umyj, osusz i koniecznie sprawdź, czy nie ma w nich ości. Następnie zmiel je w maszynce do mielenia mięsa.

3. Do miski przełóż zmieloną rybę, dodaj surowe jajko, przesmażoną cebulę, dosyp 2 łyżki bułki tartej, przyprawę do ryb, pokrojone w kostkę jajka, sól oraz mielony pieprz. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

4. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formuj niewielkie kotleciki i obtaczaj je starannie w pozostałej bułce tartej.

5. Na patelnię wylej olej, a gdy będzie już dobrze rozgrzany, włóż kotleciki rybne. Smaż je z obu stron na rumiano.

6. Podawaj je, gdy są jeszcze gorące – prosto z patelni, z ziemniakami, gotowaną marchewką lub surówką z kapusty kiszonej, tartego jabłka i marchewki.

Możesz je również delikatnie skropić sokiem z cytryny. Już na talerzu kotlety udekoruj całymi gałązkami świeżego koperku.

Przygotowanie: 35 minut. Porcja: 255 kilokalorii.

Na kotleciki rybne świetnie nadają się również karasie oraz płocie.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: • 60 dag fileta z łososia • papryka chili • sok i skórka z połowy cytryny • kilogram ziemniaków • 3 czerwone cebule • 2 czerwone papryki • 2 ząbki czosnku • por • łyżeczka pieprzu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.