Reklama
  • Poniedziałek, 14 marca (11:01)

    Kotlety dewolaj z mintaja

Składniki: 4 filety z mintaja, 4 plastry sera żółtego, 10 dag cienkich plastrów świeżego boczku wędzonego, 4 łyżki pestek słonecznika, łyżka pestek dyni, otarta skórka z cytryny, ostra papryka mielona, 2 jajka do panierowania, bułka tarta do panierowania, olej do smażenia, sól, pieprz.

1. Pestki dyni i słonecznika lekko prażę na suchej patelni, studzę, siekam nożem. Filety myję (zamrożone rozmrażam), osuszam ręcznikiem papierowym, oprószam solą, pieprzem, skórką cytryny.

Każdy filet posypuję częścią pestek, kładę przekrojony plaster sera, znów posypuję pestkami i zwijam w roladkę, oprószam wierzch przyprawami.

Reklama

2. Roladki szczelnie owijam plastrami boczku. Jajka roztrzepuję, ze szczyptą papryki, maczam kolejno roladki, panieruję je w bułce tartej wymieszanej z resztą pestek. Smażę na rumiano na oleju. Osączam.

Przygotowanie 30 min • Porcja 210 kcal • Przepis na 4 porcje

Podaję je z frytkami, ziemniakami z wody albo smażonymi. Jadwiga Smolińska z Koronowa

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Więcej na temat:kotlety | z | przepis

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag filetów rybnych np. z lina, sandacza, 1 średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łodygi selera naciowego, 1 i ½ szklanki bulionu warzywnego, 2 łyżki białego wytrawnego wina,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.