Reklama
  • Wtorek, 4 października 2016 (13:06)

    Łatwe przepisy z tuńczykiem

Tuńczyka często jemy w prostej sałatce lub na kanapkach. Warto jednak skusić się na inne dania z tą rybą – także na ciepło!

1. Pizza z rybką

Tuńczyk rewelacyjnie może smakować na pizzy! Wystarczy rozłożyć osączoną z zalewy rybę na cieście, połączyć np. z kukurydzą i cebulą, po czym upiec. Po prostu pycha!

Reklama

2. Dip do krakersów

Zmiksowany z częścią zalewy i dowolnie doprawiony tuńczyk stanie się smakowitym dipem, w którym można moczyć: krakersy, nachosy, paluszki grissini lub pokrojone w słupki warzywa (np. paprykę, ogórki).

3. Smakołyk na domówkę

Z tuńczykiem można przygotować fajną przekąskę na imprezę. Ugotuj i przekrój jajka na połówki, wyjmij żółtka. Rybę osącz, rozgnieć widelcem z żółtkami z jajek i np. z posiekanym szczypiorkiem, dopraw. Masę nałóż do białek jajek i podaj.

4. Risotto inaczej

Można przyrządzić słynne, włoskie danie po nowemu! Jak? Na oleju zeszklij posiekaną cebulę i ewentualnie czosnek. Dodaj surowy ryż, obsmaż 2 minuty. Podlej bulionem. Mieszaj, aż ryż go wchłonie i zmięknie. Dodaj tuńczyka z puszki i dopraw do smaku. Oryginalny obiad gotowy!

5. Makaron błyskawiczny

Tuńczyka rozdrobnij. Ugotuj dowolny makaron, np. spaghetti, kokardki lub muszelki w osolonej wodzie. Odcedź, połącz z tuńczykiem i ulubionymi ziołami. Od razu podawaj.

6. Pierogi na ostro

Farsz do pierogów zwykle robimy z mięsa, warzyw lub sera. A można przygotować go nietypowo: z tuńczyka z dowolnymi dodatkami, np. z cebulką, papryką, natką czy jajkiem. Zmiel rybę i dodatki, dopraw, np. chili. Z farszem zrób pierogi z dowolnego ciasta, upiecz je lub ugotuj.

7. Prosty sos

Mając puszkę tuńczyka i kilka drobnych dodatków, możesz zrobić pyszny sos np. do warzyw, placków czy pulpecików. Zrób zasmażkę z dwóch łyżek masła i mąki, dodaj 2 łyżki mleka, rozmieszaj.

Dodaj jeszcze 1/2 szklanki mleka, tuńczyka wraz z zalewą, dopraw solą, pieprzem i np. czosnkiem oraz tymiankiem. Sos gotuj, mieszając, aż zgęstnieje.

8. Nietypowa tortilla

Wystarczy proste nadzienie: tuńczyk w sosie własnym lub oleju, dowolne warzywa, które lubisz (np. papryka, pomidor, kukurydza, groszek, cebula) oraz placki do tortilli, które opieczesz i napełnisz składnikami. To danie zrobisz w 10 minut!

9. Kolacja za grosz

Masz puszkę tuńczyka i pozostałe z wczorajszego obiadu ugotowane ziemniaki, makaron lub ryż? To masz gotowe, tanie i smaczne danie na kolację! Osączoną rybę wymieszaj np. z tartym serem i przyprawami. Rybną masą przełóż ziemniaki, makaron lub ryż i zapiecz.

10. Chrupiące, złote tosty

Zamiast z serem i wędliną, grzanki możesz zrobić z tuńczykiem! Takie oryginalne rybne tosty wspaniale będą smakowały np. z sosem tatarskim, ostrym sosem paprykowym lub pomidorowym, albo lekkim majonezem. Możesz podać je na śniadanie.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 60 dag filetu z łososia ze skórą, 1 łyżka miodu, 2 łyżki ostrej musztardy, sól, 1 łyżka musztardy z ziarnami gorczycy, pieprz, 2-3 łyżki oliwy, szczypta płatków chili, 2-3 łyżki sosu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.