Reklama
  • Poniedziałek, 25 lutego 2013 (11:47)

    Leszcz pieczony z cytryną w sosie z cebulek

Składniki: leszcz lub pstrąg, 2 cytryny, 2 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, szklanka czerwonego wytrawnego wina, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżeczki cukru, słoik marynowanych cebulek, łyżka masła, kilka gałązek tymianku i szałwii, sól, pieprz.

1. Rybę umyj, wypatrosz, oskrob z łusek i jeszcze raz opłucz. Osusz papierowym ręcznikiem.

Reklama

Oprósz w środku solą i pieprzem. Nafaszeruj wyszorowaną i pokrojoną w plastry cytryną oraz dwoma pokrojonymi ząbkami czosnku. Do ryby włóż też po kilka gałązek ziół.

2. Ponacinaj rybę z wierzchu ukośnie, w nacięcia wetrzyj sól i pieprz. Umieść ją w naczyniu żaroodpornym, obłóż plastrami cytryny i polej oliwą.

Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i piecz ok. 20 minut.

3. Na patelnię wlej wino, ocet balsamiczny, wsyp dwie łyżeczki cukru i dorzuć osączone na sitku z zalewy marynowane cebulki. Doprowadź do wrzenia, zamieszaj, zmniejsz gaz i gotuj cebulki przez kwadrans, aż wino odparuje o połowę.

Sos powinien zgęstnieć i ściemnieć. Wtedy dodaj łyżkę masła, dopraw do smaku solą i pieprzem i jeśli trzeba – odrobiną cukru. Pieczoną rybę podawaj z cebulkami, plastrami upieczonej cytryny i gałązką świeżego tymianku. Podaj z bagietką, grzankami lub pieczonymi z tymiankiem ziemniakami.

Nasza rada

Szybciej poradzisz sobie ze skrobaniem rybiej łuski za pomocą deski do ryb – pokrytej ząbkami. Kupisz ją w dziale gospodarstwa domowego w dużych supermarketach.

Olivia
Więcej na temat:leszcz | sos | S.O.S. | Z cytryną | z | cytryny | Leszcze

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag fileta z dorsza, 1 szklanka bułki tartej, 2 jajka, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz czarny i cytrynowy, papryka, 3 łyżki mąki, olej do smażenia . Sos: 1 szklanka jogurtu... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.