Reklama
  • Piątek, 21 marca 2014 (10:05)

    Leszcz pieczony z warzywami

Skład na 4 porcje: ● 1 leszcz (ok. 1 kg) ● po 1 cebuli białej i czerwonej ● 1 por ● 1 czerwona papryka ● 1 zielona papryka ● sól i pieprz do smaku ● sok z cytryny ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 2 łyżki masła ● 1/2 pęczka natki pietruszki

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

1. Rybę sprawiamy, odcinamy głowę, myjemy, prószymy solą i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy do lodówki na 30 minut.

2. Warzywa obieramy, myjemy. Por kroimy w talarki, białą cebulę w piórka, a czerwoną w ósemki, papryki w paski. Warzywa (bez czerwonej cebuli) mieszamy, prószymy solą i pieprzem, skrapiamy łyżką oliwy.

Reklama

3. Rybę faszerujemy połową warzyw, wkładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy resztą oliwy, okładamy resztą warzyw, dodając czerwoną cebulę. Posypujemy wiórkami masła.

4. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 200ºC. Podajemy np. z ziemniakami z wody, frytkami, ryżem.

Rewia
Więcej na temat:leszcz | z | Leszcze | sok z cytryny

Zobacz również

  • Śledzie w płatkach migdałowych

    Składniki: 4 filety śledziowe, 30 dag śliwek węgierek (mogą być mrożone), szczypta cynamonu, łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, odrobina cukru, sól, pieprz cayenne. Do posypania: łyżka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.