Reklama
  • Wtorek, 11 lutego 2014 (11:00)

    Łosoś faszerowany oliwkami i papryką

Składniki na 4 porcje: papryczka chili, natka pietruszki, garść czarnych oliwek, sól, pieprz czarny mielony, 60 dag filetów z łososia, oliwa, posiekana natka pietruszki do dekoracji. Sos: 2 żółtka, sok z połowy cytryny, 3 łyżki rozgrzanego masła.

Łososia oczyść i pokrój na cztery porcje jednakowej wielkości. Długim nożem w każdej części wytnij kieszeń i napełnij ją wcześniej przygotowaną mieszanką.

Reklama

Część mieszanki odstaw do lodówki (dodasz ją później do sosu z jajek). Rybę dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż łososia (z obu stron). Następnie przenieś go do brytfanny i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut w temperaturze 190° C.

Rybę rozłóż na talerze, polej wcześniej przygotowanym sosem. Podawaj z pieczonymi ziemniakami, udekorowanymi drobno posiekaną natką pietruszki.

Natkę pietruszki dokładnie umyj i osusz. Następnie drobno posiekaj. Papryczki chili przekrój na pół, oczyść je z gniazd nasiennych, opłucz i również drobno posiekaj.

Wyjmij pestki z oliwek i bardzo drobno je pokrój. Posiekane warzywa włóż do misy, dopraw solą i pieprzem. Aby uzyskać lepszy smak, skrop je sokiem z cytryny. Następnie dokładnie wymieszaj.

Żółtka włóż do misy i wstaw do gorącej kąpieli (woda nie może wrzeć). Ubij miotełką, a następnie powoli, stale mieszając, dolej gorące masło. Kiedy sos będzie gęsty, wyjmij go z kąpieli i dodaj łyżkę farszu.

Na żywo
Więcej na temat:łosoś | natka pietruszki

Zobacz również

  • Składniki: ● 1 kg łososia ● 30 g świeżego posiekanego koperku ● 3 łyżki oliwy ● 1 łyżka miodu ● 1 cytryna ● 2-3 ząbki czosnku ● 1 łyżeczka mielonej kolendry ● sól ● pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.