Reklama
  • Środa, 5 kwietnia (13:05)

    Łosoś na sałacie

Składniki: 30 dag filetu z surowego łososia, 1 główka sałaty lodowej, 1-2 ogórki sałatkowe, 2-3 dymki ze szczypiorkiem, 1 ząbek czosnku, 5 łyżek oliwy, sok z cytryny, sól, pieprz, płynny miód

1. Filet opłucz, osusz, natrzyj solą i pieprzem, skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Odstaw na 30 minut, a potem upiecz na blasze w piekarniku, usmaż na patelni lub ugotuj na parze. Odstaw do ostudzenia, a potem pokrój na większe kawałki.

2. Sałatę podziel na liście, umyj starannie pod bieżącą wodą, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Większe liście rozdrobnij.

Reklama

3. Ogórki wyszoruj starannie, pozostaw ze skórką. Pokrój w plasterki. Dymkę opłucz starannie, posiekaj razem ze szczypiorkiem. Ząbek czosnku przeciśnij przez praskę lub obierz i posiekaj. Utrzyj ze sporą szczyptą soli oraz oliwą. Dodaj do smaku sok z cytryny, pieprz i miód.

4. Na półmisku rozłóż liście sałaty lodowej i plasterki ogórka, posyp cebulą z dymki, polej przygotowanym sosem. Na wierzchu ułóż kawałki łososia. Posyp szczypiorkiem i od razu podawaj na stół.

6 porcji, czas ok. 35 min; porcja – 170 kcal, cena 3,40 zł.

Dobra rada. Sałatkę z łososiem możesz również polać sosem pomarańczowym.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: na 6 porcji: 60 dag ziemniaków, 2 marchewki, 10 dag selera, pietruszka, 20 dag majonezu, łyżka ostrej musztardy, 20 dag kwaśnej śmietany, sól, cukier, pieprz, ocet wg uznania, czerwona... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.