Reklama
  • Czwartek, 19 czerwca 2008 (07:26)

    Łosoś norweski w masełku - Robert Sowa

Przysmak z Norwegii.

Zdjęcie

/materiały prasowe
/materiały prasowe
Składniki dla 4 osób:

- 4 x 160 g fileta z łososia norweskiego (oczyszczone, umyte, bez skóry i ości).

Reklama

Marynata:

- 100 g masła;
- 40 ml winiaku;
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
- 1 łyżka soku z cytryny;
- 1 łyżka świeżych ziół, np. tymianek, bazylia, estragon, oregano;
- 1 łyżka sosu Worcester;
- 1 roztarty ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Zioła umyć, osuszyć i posiekać z czosnkiem i odrobiną soli. Dodać do miękkiego masła i dokładnie ucierać, dolewając stopniowo sok z cytryny, winiak i sos Worcester. Powstała masę umieścić na folii aluminiowej, uformować wałek i schodzić w lodówce.

Filety z łososia posmarować oliwą, oprószyć solą i białym pieprzem. Rybę ułożyć na aluminiowej tacce. Pod koniec pieczenia na łososiu umieścić po 2 - 3 plasterki masła ziołowego. Gdy masło zacznie delikatnie się rozpuszczać, zdjąć rybę z grilla. Można podawać z pieczonymi w folii ziemniakami.

Autor przepisów: mistrz kulinarny Robert Sowa
Stylizacja zdjęć: Ewa Gębska

materiały prasowe

Zobacz również

  • Roladki: ok. 70 dag filetów z dorsza (2 długie filety lub 4 krótkie), 40 dag szpinaku w liściach, 10 dag masła, 100 ml oliwy z oliwek, sól, pieprz czarny albo cytrynowy. Kasza: 20-30 dag kaszy... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.