Reklama
  • Środa, 18 lutego 2015 (14:00)

    Łosoś pieczony na warzywach z sosem cytrynowym

Składniki: 4 x 180 g filetu z łososia, bez skóry, 2 bulwy kopru włoskiego (możesz zastąpić selerem naciowym, 3-4 łodygi), czerwona papryka, 2 średnie pory, 15 g masła, 2 łyżeczki oliwy, skórka i sok z 2 cytryn, łyżeczka tymianku

1. Wymieszaj oliwę, sok z cytryny i tymianek. Odstaw.

Reklama

2. Obierz fenkuł (koper włoski), pokrój w plastry. Gotuj w osolonej wodzie około 5 minut.

3. Ułóż plastry fenkułu, pokrojonego drobno pora i cienkie paski papryki w naczyniu żaroodpornym.

4. Skrop połową soku z cytryny, rozłóż równo wiórki masła. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piecz około 15 minut.

5. Połóż kawałki ryby na podpieczonych warzywach, skrop sosem, posyp skórką z cytryny. Piecz całość około 10 minut.

Olivia
Więcej na temat:z | na | łosoś

Zobacz również

  • ● Włoszczyzna (bez selera) ●500 g ziemniaków ● 400 g świeżego fileta z łososia ● 3 łyżki masła ●sok z cytryny ●liść laurowy ● 2-3 garście drobnego makaronu ●ziele angielskie, sól, pieprz ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.